Skip to main content

Zprávy a novinky

  • Mirek OK1UVU

Dočasné omezení nočního provozu

Vzhledem k tomu, že se krátí částka došlá na provoz, budu asi nucen dočasně omezit noční provoz převaděče. Vím, že pro každého uživatele mají peníze jinou hodnotu. Někdo dá více, někdo méně. Každý si může udělat obrázek, jak procentuelně vytěžuje převaděč ve srovnání s ostatními. Stále platí, že převaděč si na svůj provoz, ať už patří soukromé osobě, nebo i ČRK, musí vydělat. Dlouhodobě nebude nikdo provoz převaděčů pro všechny, investovat z vlastních zdrojů. Vyjimkou by mohl být ten, který ,, už je za vodou,, to jest nemá žádné finanční problémy a částka několika tisíc je pro něj prkotina.

Náklady na energii tvoří zhruba 50 % nákladů na převaděč. Předpokládaná úspora je asi 1/3 času, odhadem 1/4 spotřeby energie, vzhledem k menšímu nočnímu provozu. Ostatní náklady se nezmenší. Příjmy se během roku objevují na jeho začátku a při setkání v Holicích, něco i při jarním na Kamenci ( Poběžovice). Objem dat provozu se nijak podstatně nezmenšuje, je to 95 až 250 MB, což je zhruba 3 - 8 hodin čistého vysílacího času denně. Stále hodně ve srovnání s jinými převaděči. Takové řeči některých z vás, že převaděč nepotřebují, tu slyším často a neberu je vážně, neboť ti nějvětší oponenti jsou tu stále. Nikdy jsem nikomu nezakazoval tu vysílat, ani to nemohu, jediné co chci tak základní lidskou slušnost při provozu. Používání hanlivých výrazů jako vysrat, kurva a pod. jsou možná pro někoho běžné, já si to ale nepřeji. Nechte si to do hospody.Já to nanejvýš dálkově vypnu.


Naopak musím pochválit, že se zlepšila provozní kázeň. Chtěné přemazávání se výrazně zlepšilo oproti začátku roku. Vyjimkou bylo úmyslné pískání, které probíhalo dne 18.3. v odpoledních hodinách. Tento další kretén vysílal dle informací přesně na sever směrem od Litovle, v Šumperku byl 57 a v Rapotíně dokonce daleko silněji, pak přestal pískat. ,,Mlácení prázdné slámy,, je už konstantní, jak někdo může tvrdit, že se mi to líbí, nechápu. Přesto si umím představit, že ne pro každého je radioamatérská technika hlavní hobby. Jsou mezi vámi i tací, co by byli rádi, aby převaděč nejel vůbec a dávají to tu na vědomí. Proč ? Pokud nemáte co říct, je lepší mlčet. Připomínky a ovlivńování provozu beru pouze od sponzorů, ostatní buďte rádi, že to někdo platí i za vás.