Skip to main content

Zprávy a novinky

  • Mirek OK1UVU

OK0F opět QRV

Dnes jsem byl na Suchém Vrchu opravovat převaděč. Původně to vypadalo jako úmyslné rušení bez subtónu, to jsme tu měli dva dny 3. a 4.9. i když slabším signálem s odlišným subtónem, přesto na průměrně silných stanicích to bylo znát. Po vyjetí na Suchák dotyčný přestal. Chtěl sem si pořídit digitální nahrávku jeho signálu z SDR rádia. Patrně má příposlech, tak těsně předtím přestal. Tentokráte od sobotního Delta kroužku (9.9.), v jeho závěru, v 7.45 nechal trvale zaklíčováno až převaděč vypadl a nešel nahodit. Vypl to až v 8.15 1/4 hodiny - to chodilo normálně, od 8.30 opět jako by nosná na vstupu, tentokráte bez zázněje po subtónu, ale bylo to silnější. Musel se použít asi 100 krát větší výkon než by býval stačil k otevření. Na nedělní Delta kroužek prošli pouze OK2SPA, OK2PJH a OK2JV.

Vada mimořádně nebyla způsobena škůdcem, (blbcem) jako většinou, ale odešel, nebo se zahltil výstupním signálem předzesilovač. Po výměně dvou částečně podezřelých koaxů ( bez úspěchu ), jsem nakonec vyřadil i předzesilovač a tam byl hlavní ,,zakopanej pes,, možná i s jedním koaxem.


Tak převaděč chodí jak šel v srpnu, bez předzesilovače.

Přesto doporučuji, pročtěte si manuál od vašeho TCVRu, nebo si nechte poradit, abyste mohli kdykoliv se během úmyslného rušení podívat na vstup ( reverz). Lepší když si škůdce nenajdeme sami, ČTU pro to asi moc neudělá, mají dost starostí s rušením v profi pásmech.

Pokud si ho najdeme, jen dobře a může to být i ,,i radioamatér,, to píši v uvozovkách, u mě bude vždy blbcem. Protože úmyslně škodit dokáže jen vysloveně kretén s IQ tykve.

Chovejte se na převaděči slušně, buďte rádi dokud funguje. Mimochodem letos na setkání radioamatérů v Holicích jsem vybral 50 Kč, slovy - padesát korun českých na provoz převaděče...