Skip to main content

Zprávy a novinky

  • Mirek OK1UVU

OK0F mimo provoz

Od 6.2. odpoledních hodin nejde převaděč OK0F.  Jedu tam se Slávou OK1SPL ve středu navečer. Pojede Moon kontest a já zatím kouknu na převaděč. Delta kroužku mohu doporučit jediný funkční a to OK0BBF eventuelně oblíbený  KV kmitočet 3,773.

Další zpráva - je dost poškozená Rx anténa převaděče OK0MF, takže asi bude mít podstatně horší citlivost - možná úplně neprovozuschopná i třeba už delší dobu. Poškození antén OK0F je také patrné, ale pro množství námrazy se nedá odhadnout do jaké míry. Antény OK0BBF vypadají jak sněhuláci, ale vzhledem ke krátké délce dipólů a malé vzdálenosti od ráhna jim taková poškození námrazou a větrem nehrozí.

pokračování : OK0F opět funkční

Dík Slavojovi OK1SPL který mě vyvezl na Suchák, jsem závadu iíhned objevil. Po montáži gelového akumulátoru na než jsme jeli QRP závod ( dar od Marka OK1MV) a už jsem jej nechal pro převaděč, se stalo, že jsem nepostřehl vypnutý stav trancívrů. Zetron svítil a já v neděli pro spěch ani nevyzkoušel funkčnost celé sestavy.  Nahoru bych ve středu svým autem nevyjel. Potvrdilo se ale, že dokud převaděč funguje, tak ho nikdo ,,nepotřebuje ,, ( v uvozovkách). To jak ho potřebuje se pozná až když nejde, Hi. Omlouvám se tímto DK. Mimochodem na Sucháku jsme byli připojeni pod Bohémií. Jejich krachem jsme spadli pod režim DPI ( dodavatel poslední instance ) tedy pod ČEZ. Ten nám navýšil zálohy na dvojnásobek a než jsem přešel k Eonu, tak ČEZ ještě doúčtoval přes 2500 Kč dlužnou částku jaksi navíc. Doma obdobně, jen jsem doplácel pouze 2000 Kč. Patrně všechna tato energie byla od bohatě dotovaných ,,solárních baronů,,

V úterý 22.2. tu nešla elektřina, včetně Sucháku, od 16.40 do 17.15.hod. Anoncoval jsem to na převaděči s výzvou pro slabé stanice jindy rušené Ripexem. Ten nefungoval a radio Černá Hora také ne.

A takto vypadají poničené antény po opadnutí námrazy...také přibližně od té doby je silně zvýšený vliv rušení Ripexem. Při další návštěvě jsem provedl měření antén převaděče ZZ321. Anténním analyzátorem MFJ 259 nebylo použitelné, měřidlo ukazovalo nesmysly, patrně zahlcené kilowatou z Rádia Černá Hora ze sousedního stožáru VČE. Teprve po připojení transcívru TS 790 přes PSVmetr, byla lokalizována nějaká závada v N konektoru Tx antény. Pro ztuhlost kabelu vlivem nízké teploty se oprava nekonala, ale zatím je anténa v provozu. Anténa OK0MF už visí dolů chycená jen za spodní konec zalomené trubky.