Skip to main content

Zprávy a novinky

  • Mirek OK1UVU

DK 29.4.2019 + zítra test


viz www.ok0f.cz odpoledne zkušebně prohodím antény, sdělte jak slyšíte převaděč a Smetr rozdíl, kolik musíte dát výkonu abyste čitelně prošli a kolik stačilo před dočasnou změnou.. Bude to asi od 13.00 do max 19.00, ale pravděpodobně nebudu mít čas poslouchat, mám tam i jiné práce, tak mi buď napište nebo nahrajte v DZ.
Posílám tuto zprávu na co nejširší okruh stanic vzhledem k vzdálenosti a směrech. Možná budete lépe slyšet, ale zas vás bude převaděč hůře poslouchat.
Bylo by dobré si vše zapsat před 13.00 a zkusit i ten minimální výkon kdy procházíte srozumitelně.
Už to na stránkách s tím minimálním potřebným výkonem píšu již poněkolikáté, nebo říkám před i po DK a většinou nikdo to nezkusil nebo nenapsal. Je to chyba uživatelů, jak to jinak mohu posoudit ? Zvláště jedete-li s velkými často maximálními výkony, kdy to na šum z převaděče nemá vliv, pouze na šum do převaděče. Řada lidí ten rozdíl nechápe. Jak šumí převaděč poznáte pouze na silných stanicích a vlastní identifikaci - pípání značky od převaděče, pokud na ní zrovna není další informace ( hovor). Názor většiny - slyším převaděč dlouhodobě se šumem přidám výkonu, pokud možno co nejvíc. Pomůže jen lepší, ziskovější anténa u vás a ve správném směru, eventuelně zvýšení výkonu nahoře na vlastním převaděči a to by se nyní s dočasně výše umístěnou anténou mohlo stát. Ne tedy výkonem ale anténou s patrně lepším vyzářením. Horní anténě také nestíní konstrukce stožáru. Zkusím zlanařit Honzu OK2UDE aby dělal moderátora zkoušek.
Jirka OK1UKY asi nebude.
Děkuji za vyzkoušení a hlavně informaci od vás. Dejte přednost stanicím přímo osloveným přes osobní mejly, ostatní hlavně poslouchejte.